Lyng Rollespil – i forældreperspektiv

Lyng Rollespil – højt værdsat!

”Lyng rollespil er et super godt fritidstilbud, som kan favne alle. Der er et rigtig godt fællesskab og alle har mulighed for succes, uanset sociale eller faglige færdigheder”.

– af Chanette Jensen – forælder til bruger af Lyng Rollespil

Glæden ved deltagelse

Det er en ugentlig ”begivenhed”, som der ses frem til. Vores 12-årige søn forbereder sig flere timer i forvejen, på at være den rigtige rolle, have det rigtige udstyr på og tænke over hvordan han kan udvikle sin rolle, samt at samspille med de andre rollespillere, så rollespillet bliver spændende, indholdsrigt og ikke mindst sjovt. Der går ikke en dag hvor han ikke tænker på rollespillet, enten ved at undersøge nye roller, kigge efter nye våben eller snakke med kammeraterne om hvad der skal ske den næste torsdag, så rollespillet bliver endnu bedre.

Rollespil i Lyng (20)Rollespil i Lyng (13)

Lyng rollespil er et super godt fritidstilbud, som kan favne alle. Der er et rigtig godt fællesskab og alle har mulighed for succes, uanset sociale eller faglige færdigheder. Alle børn og unge hjælper hinanden med at få en god oplevelse af rollespillet og hjælper gerne hinanden med en ny rolle, udklædning, våben mm. Der er et sammenhold på kryds og tværs af både køn og alder, som man ikke ser ret mange steder. Og der er i den grad plads til forskelligheder, ingen er bedre end andre….

 

Jeg synes at rollespillet lever godt op til at det er en fritidsaktivitet og faktisk lærer børnene en masse af at gå til det. De for brugt deres krop og hoved. Indenfor de 3 timer får de masser af motion, frisk luft, styrker deres sociale færdigheder, lærer om forskelligheder og ikke mindst lærer de at tage hensyn til andre mennesker. De lærer at lytte, forklare og vente på tur. Det synes vi er meget gode og vigtige færdigheder at lære vores børn og unge mennesker.

Rollespil i Lyng (32)Rollespil i Lyng (17)

”…en fantastisk tradition Lyng har lavet.”

Der er en årlig rollespilslejr, som afholdes i børnenes sommerferie. Det foregår på en spejderlejr i Sønderjylland og alle rollespillerne ser frem til denne uge hele året. Rigtig mange deltager og her ”flytter” de ind i en rollespilsverden og spiller deres rollespil hele dagen. Det er en fantastisk tradition Lyng har lavet. Børnene er selv med til at lave deres egne roller, udklædning og til at sætte spillet op med rekvisitter, telte mm. De bliver inddraget i at tage ansvar for sig selv og andre, samt at de sover sammen på kryds og tværs og på den måde skaber en masse sociale relationer, når spillet ikke er i gang. Der gøres en kæmpemæssig indsats fra de voksnes side, for at rollespillerne får en uforglemmelig uge.

På rollespils torsdagene sørger personalet, samt frivillige for at alle for en god oplevelse. I løbet af ”spillet” bliver der indlagt forskellige scenarier, som ex. intriger, konflikter, spænding, markslag (fælles kamp) mm og det er så rollespillenes opgave, via deres fantasi, at ”løse” disse scenarier. Det styrker deres fantasi og giver dem rig mulighed for at tage initiativer og komme med gode ideer.

 

Det er meget kompetente voksne, som leder rollespillet. De har styr på børnene og det ses tydelig, at der er en sund respekt imellem barn og voksen derude. Og selvom der er 150-200 børn hver uge, så kan vi, som forældre uden bekymring, sende vores barn af sted med den viden at de får en fantastisk aften, hver torsdag. Herhjemme kunne vi ikke finde en fritidsaktivitet, som giver mere tilfredshed hos både børn og voksne…….

Artiklen er den ene af to, hvor forældre og medarbejdere beskriver det inkluderende fællesskab Fredericia Kommune tilbyder gennem Lyng Rollespil.

Forskningsrapporterne om Lyng Rollespil kan læses her